05746 Kanununa Tabi Personellerin Bordrolarında Asgari Geçim İndiriminden Uygulanması ve Gelir Vergisinin Hesaplanması

3 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7263 sayılı Kanun ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliği istinaden;
”31/12/2028 tarihine kadar, bölgede çalışan AR-GE, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi; verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. Bu kapsamdaki ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisnadır.” denilmektedir.
Önceki uygulamada, Teknokentler de faaliyet gösteren firmalarda çalışan Ar-Ge, Tasarım ve Destek personeli ücretlerinde gelir vergisi olmadığından, bu personellere ödenecek bir AGİ tutarı da bulunmamaktaydı. Aynı zamanda üzerinden SGK primi alınacak brüt ücret (SGK tavanına kadar) hesabında da gelir vergisi dikkate alınmamaktaydı. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte vergilendirme yöntemi değiştiğinden, işverenler AGİ tutarında bir gelir vergisi yükü ile brüt ücret hesabında gelir vergisinin dikkate alınacak olması ve SGK işçi/işveren primlerinin bu şekilde ulaşılan brüt ücret üzerinden hesaplanacak olması sebebiyle ilave SGK prim yüküyle karşı karşıya kalacaklardır.
Yapılan değişiklik kapsamında brüt ücret hesaplanırken gelir vergisi dikkate alınacak olup damga vergi istisnası devam etmektedir.
5746(4691) Arge ve yenilik Faal. desteklenmesi kanuna tabi personellerde bordro hesaplamasında değişiklik yapılması sağlandı.

×

Merhaba!

Dia Destek'e hoşgeldiniz, WhatsApp'ta sohbet etmek veya bize bir e-posta göndermek için aşağıdaki temsilcilerimizden birini tıklayın info@diadestek.com

× Merhaba! Nasıl yardımcı olabilirim?